Proiectul privind extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic, finanțat cu fonduri europene de asocierea din care fac parte și SC Hidro Prahova, firmă constituită de CJ Prahova, și SC Grossman Engineering Group SRL, una din firmele lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului, a început în anul 2012 și trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit întrucât lucrările nu sunt gata, fiind oprite în decembrie 2014.
Potrivit primarului orașului Comarnic, Dorian Botoacă, pe durata derulării contractului autoritățile locale au amendat de cel puțin șase ori firma Grossman Engineering Group SRL, pentru nerespectarea avizelor emise de primărie în derularea acestor lucrări.
Primarul a explicat că amenzile au fost date pentru faptul că după ce au spart străzile constructorii nu au adus carosabilul la starea inițială.
Potrivit lui Botoacă, după primirea amenzilor reprezentanții Grossman Engineering Group SRL au contestat la Judecătoria Sinaia sancțiunile, iar în primă fază au câștigat, procesele fiind acum în stadiul de recurs.
De asemenea, edilul din Comarnic a ținut să menționeze că Primăria ar putea pierde patru milioane de euro, bani reprezentând valoarea a două proiecte europene derulate de primărie pentru asfaltarea străzilor din județ.
Conform primarului, în condițiile în care contractul pentru canalizare nu a fost respectat, autoritățile locale nu pot derula proiectele europene pentru asfaltare.
În ultima perioadă, locuitorii din Comarnic au adresat numeroase sesizări Primăriei nemulțumiți de faptul că străzile sunt sparte, iar la sfârșitul anului trecut în fața primăriei a fost organizat chiar un protest al localnicilor nemulțumiți de faptul că lucrările la canalizare trenează.
Contractul pentru extinderea canalizării la Comarnic face obiectul unei anchete a DNA în care marți au fost făcute percheziții la mai multe firme, fiind vizate și două societăți – SC Exfin SRL și SC Grossman Engineering Group SRL – care îi aparțin lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta.
La ora transmiterii acestei știri, în acest dosar sunt audiați la DNA Ploiești președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Serbastian Ghiță și fostul consilier județean în CJ Prahova Mihai Coman, care deține firma SC Indserv din Ploiești, toți fiind aduși la DNA cu mandat.
La intrarea în sediul DNA Ploiești, deputatul de Prahova Sebastian Ghiță a spus că are calitatea de suspect în acest dosar, în care este vizat Iulian Herțanu, cumnatul premierului.
Întrebat despre contractul cu fonduri europene derulat la Comarnic pentru introducerea canalizării în localitate, Ghiță a spus: „Știm cu toții că lucrările acolo nu au mers așa cum trebuia, că stagnează, iar firma nu a reușit să performeze și să termine acea lucrare publică. Nu cunosc mai multe alte detalii”.
Întrebat, de asemenea, dacă a fost implicat în acest contract, deputatul a spus că nu. Întrebat, de asemenea, de ce a fost adus cu mandat la DNA, dacă nu este implicat în acest contract, Ghiță a răspuns: „Îl cunosc pe om (Iulian Herțanu -n.r.) și probabil că procurorii vor să se convingă de natura relațiilor mele cu dânsul”.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Ploiești fac cercetări într-o cauză penală privind infracțiuni asimilate celor de corupție și infracțiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă transmis marți de DNA.
Potrivit sursei citate, în acest dosar au avut loc 14 percheziții, majoritatea în București și Ploiești, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că una dintre firmele la care au fost făcute percheziții este SC Exfin SRL, punctul de lucru din București, firmă fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora și cumnatul primului ministru, Alexandra și Iulian Herțanu.
De asemenea, au avut loc percheziții și la locuința familiei Herțanu, tot din București.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în acest dosar este vizată și SC Grossman Engineering Group SRL, una dintre firmele la care Iulian Cristian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este administrator de drept și, începând din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, el fiind și angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroești, județul Ilfov.
Potrivit surselor citate, Iulian Herțanu, împreună cu Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator și asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL București și SC Gefam Pro SRL Dobroești, precum și cu Mihail Marian Coman, administrator și asociat la SC Indserv SRL Ploiești și SC Indserv Proiect SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA, în funcția de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, „au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea câștigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect «Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic»”.
Contractul a fost semnat în 13 ianuarie 2012, între Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL și SC Hidro Prahova SA Ploiești, acesta fiind finanțat în mare parte din fonduri de la Uniunea Europeană.
Anchetatorii îi suspectează pe reprezentanții acestor firme că și-ar fi însușit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegală a destinației fondurilor obținute și prin sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, respectiv prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.
La grupul infracțional ar fi aderat și Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, începând din 25 aprilie 2014, se mai arată în documentele citate.
Sursele citate au mai declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar, care vizează infracțiuni de fraudare a fondurilor UE, anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însușiți în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni și cu privire la comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, printre care și fapte de evaziune fiscală.
Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.
Dan Besciu, asociat și administrator la Euroconstruct 98 Trading, a fost arestat la domiciliu în 11 decembrie 2014, fiind acuzat într-un dosarul al DIICOT care vizează fapte de evaziune, spălare de bani și delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei. Besciu este sub control judiciar din 7 ianuarie, când instanța supremă i-a schimbat măsura arestului la domiciliu.
În aprilie 2014, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, și alte două persoane au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA pentru fapte de corupție.
Astfel, deputatul PSD Vlad Cosma este acuzat de trafic de influență, tatăl acestuia, Mircea Cosma, de luare de mită și abuz în serviciu, directorul Direcției „Patrimoniu” din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, de trafic de influență și dare de mită. Procesul se află pe rolul instanței supreme.
DNA a început ancheta penală în care Cosma este acuzat de luare de mită și trafic de influență, după ce acesta ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Județean. În același dosar, fiul lui Mircea Cosma, Vlad Alexandru Cosma, deputat PSD, este acuzat de trafic de influență.
În 11 februarie 2014, președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost reținut de procurorii DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu. Ulterior, instanța supremă a judecat și respins propunerea DNA de arestare preventivă a lui Mircea Cosma, acesta fiind cercetat în libertate, sub control judiciar.
Mircea Cosma este unul dintre cei mai vechi membri ai PSD Prahova și președinte al Consiliului Județean, aflat la al treilea mandat.